Zelftest prostaatkanker goedkoop en thuis te doen

Het is weer Movember. Een samenvoeging van het woord ‘moustache’ (snor) en ‘november’). Jaarlijks wordt in deze maand aandacht gevraagd voor de sluipmoordenaars prostaatkanker en teelbalkanker.
Meestal mis ik over prostaatkanker de eenvoudige thuis zelftesten in de media.

Een methode om te kijken of je verhoogde kans loopt op prostaatkanker is het vaststellen van de PSA waarde in je bloed. Aangeraden wordt om dit na je vijfenvijftigste eens te doen.

Druppeltje bloed en je krijgt een indicatie. Zoek in Google op ‘zelftest psa’. Alternatief om naar de huisarts te gaan, hetgeen tijd en ook geld (DSW eigen risico €18) kost. En in mijn geval werd mijn prostaat rectaal getoucheerd om te kijken of er bobbels op zaten. Even niet verwacht.

Kan niks vinden over de betrouwbaarheid van deze thuis psa zelftest. De witte jassen negeren dit product. Ze lopen gewoonlijk ver achter het internet aan in Nederland.

Er is ook een meer nauwkeurige meting van het PSA (prostaat specifiek antigen) mogelijk.

Dat is wat duurder maar enkele weken later krijg je uit een laboratorium een nauwkeurig psa waarde opgestuurd.

Het doen van de PSA-test heeft voor- en nadelen. Weeg voor jezelf af welke hiervan voor u van toepassing zijn.

Argumenten vóór

  • Als de uitslag van de PSA-test goed is, kan dat geruststellend zijn.
  • De PSA-test kan prostaatkanker helpen opsporen, voordat ik misschien klachten krijg.
  • Als ik mede dankzij de PSA-test een succesvolle behandeling onderga, heb ik een grotere kans op genezing en leef ik misschien langer.
  • Als de behandeling in een vroeg stadium slaagt, word ik niet geconfronteerd met de gevolgen van verder gevorderde prostaatkanker, zoals uitzaaiingen.

Argumenten tegen

  • Als mijn PSA-waarde verhoogd is en verder onderzoek geen prostaatkanker aantoont, dan ben ik voor niets ‘de medische molen’ ingegaan en heb ik me nodeloos ongerust gemaakt.
  • De PSA-test brengt kanker niet altijd aan het licht. Na een normale uitslag kan ik mij ten onrechte opgelucht, of juist toch nog bezorgd voelen.
  • Er is een risico dat ze door de PSA-test een langzaam groeiende tumor vinden, waarvan ik nooit last gekregen zou hebben.
  • Ik kan te maken krijgen met mogelijke complicaties van de  behandeling van prostaatkanker.

Ik heb het in 2017 (57 jaar, psa 1,6 ) laten doen. In mijn directe omgeving kregen in 2017 mijn vader(1930) maar ook Martin Stoelinga (1943) prostaatkanker. Door hun aandringen heb ik me in 2017 op de PSA waarde laten testen.

Wanneer ik het weer test weet ik niet. Ik zal volgend jaar eens zo’n zelftest doen. Mezelf een prikje geven is nogal een dingetje bij mij.

Jan Peter de Wit