Starre houding burgemeester Van Bijsterveldt over Knalvuurwerk

Het maakt totaal niet uit waar het over gaat. Want burgemeester Marja van Bijsterveldt houdt vast aan het ‘oude’.  Verandering of met de tijd meegaan is moeilijk zo niet onmogelijk voor deze politica uit CDA huize. Zoals duidelijk afbakenen Naaktstrand Delftse Hout. Ook niks doen bij het lachgas gebruik op straat. Zwalkend bij de handgranaten afpersing van twee Coffeeshops. En vraagtekens bij aanpak Sleutelfiguren bij bestrijding gewelddadig jihadisme.

Die onwrikbare houding ervoer ik weer bij het Oud & Nieuw knalvuurwerk debat. Geen millimeter wilde de burgemeester van haar behoudende voorstel afwijken. (Nota hier)

Ik stelde voor dat de gemeente een grote Vuurwerkshow organiseert om zo te bereiken dat het particuliere knalvuurwerk afsteken langzamerhand overbodig wordt omdat de gemeente een alternatief biedt. Zie Rotterdam Erasmusbrug spektakel.
En Idem voor vreugdevuren.  Één groot vreugde vuurwerk bv in braakliggende spoorzone onder leiding en toezicht van de gemeente. De andere in de stad zijn dan overbodig. Die zijn gevaarlijk voor de omgeving bij sterke wind zoals Scheveningen heeft aangetoond.

Het was allemaal weer onmogelijk… Grote vuurwerkshow zou €125.000 – €150.000 kosten. Dat geld had de burgemeester niet. Maar ze wilde het ook niet. Dit hoge bedrag is sterk overdreven.

Ik stelde voor net als in Purmerend dat de kosten van de vuurwerkshow voor een deel betaald zou moeten worden door sponsors zoals het Ondernemersfonds. Het kan al voor €25.000 zoals in Hilversum en Naarden. BRON

Het bespaart ook veel natuurlijk. Veel rotzooi op straat. Schade aan publieke en particuliere eigendommen,  gewonden en zelfs doden. En Politie en hulpverleners inzet.

Ook wilde Van Bijsterveldt niet zelf vuurwerkvrije zones instellen. Want die vrijwillige zijn natuurlijk een mislukking. Ook wilde de burgemeester niet meedoen met de oproep van de vier grootste gemeenten en Politiechef Akerman: ” „Veel van de ellende kan worden voorkomen door alleen nog siervuurwerk toe te staan, naast georganiseerde vuurwerkshows en aftelmomenten”

Gemeenteraden kunnen nu al gebieden aanwijzen waar geen vuurwerk mag worden afgestoken. Maar het is lastig om de hele gemeente uit te roepen tot vuurwerkvrije zone. Aldus minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid).

Wat mij betreft beginnen we met een grote centrale vuurwerkshow met Oud & Nieuw 2019 op de Markt.

Als teken van de kentering dat door de meerderheid knalvuurwerk niet meer geaccepteerd wordt. Uit het Delftse Internet Panel enquête onder 1222 Delftse respondenten kwam dat 56% van de inwoners vuurwerk vrije zones wil, en 19% maakt het niets uit en maar 9% is daar niet blij mee.

85 procent stak vorig jaar geen vuurwerk meer af in delft

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Peter de Wit