Tijdperk scheurbrommers autoluwe binnenstad


Brommers en scooters mogen sinds 1 juli 2017 de autoluwe binnenstad al niet meer in. Toch gaf de vorige VVD wethouder de bedrijven met bezorgscooters nog maximaal 5 jaar een ontheffing. Dat was omdat veel bezorgbedrijven gebruik maakten van een scooter leasecontract.

Ook bedrijven buiten het autoluwgebied konden een ontheffing aanvragen.

Aan die gedoogtijd komt 1 juli 2022 een eind. Dan is het definitief afgelopen met de stinkende knetterende en scheurende bezorgscooters door de autoluwe binnenstad. Alleen elektrische exemplaren zijn dan nog toegestaan.

Dat neemt niet weg dat die elektrische bezorgfietsen en scooters niet scheuren. Helaas doen die dat ook. Alleen zijn dat geen fijnstofbommen en je hoort ze niet.

Voor de zekerheid stelde ik donderdag 6 februari een rondvraag hierover aan D66 wethouder Martina Huijsmans.

Vraag. Klopt het dat per 1 juli 2020 er geen enkele ontheffing meer is voor fossiele brandstof gebruikende bezorg scooters?

Huijsmans: Ja, Het is nog steeds zo dat wij het streven hebben om vanaf juni 2020 geen ontheffingen meer te verlenen aan bezorgscooters op fossiele brandstoffen.

Vraag. Zijn de desbetreffende ondernemers al op de hoogte gesteld?

Huijsmans: Ja die ondernemers hebben in de voorloop daar al een brief over ontvangen. En die zullen ook een herhaalbericht krijgen.

Wel is de handhaving nog een probleem. Het goed kunnen controleren hierop is nog wel een aandachtspunt. Met het opnieuw aanbesteden van de camera’s zullen we hier goed naar moeten kijken. Het goed kunnen handhaven hierop wordt de volgende uitdaging.

Jan Peter de Wit

Stadskrant 2 februari 2020