Leerzame RdGG Delft informatieavond prostaatkanker

RdGG Uroloog John van der Hoeven

Jaarlijks overlijden 3000 mannen aan prostaatkanker. Dat is acht per dag. Deze avond ging vooral over geneesbare prostaatkanker. D.w.z. als de tumor nog niet buiten de prostaat is gegroeid of in nabijgelegen Lymfeklieren is terug te vinden.

Als de PSA waarde te hoog is of blijft stijgen kan met een PSMA scan gekeken worden of de prostaatkanker is uitgezaaid.  Zijn er geen uitzaaiingen in het lichaam te zien dan zijn er aantal behandelingen.\

Inwendige of uitwendige bestraling. Of geheel weghalen van de prostaat. Inwendig worden er radioactieve staafjes in de prostaat geplaatst die de kanker doodstralen. De halfwaardetijd van de straling is 6 maanden. Uitwendig worden er goudstaafjes ingebracht zodat de computergestuurde straling precies gericht kan worden.

En het geheel verwijderen van de prostaat met de Da Vinci operatierobot. Na bestralen kan niet meergekozen voor opereren daar het gezonde weefsel geen herstelvermogen meer heeft en ook lidtekenweefsel.

In de behandelkeuze staat de patiënt centraal in het prostaatcentrum. Elke patiënt is uniek. Ook de omstandigheden kunnen de keuze bepalen. Tussen constateren van prostaatkanker en de bioptie zit soms wel 6 weken. Het is erg druk en dat begrijpt de patiënt vaak altijd. Die wil dat er direct wat gedaan wordt. Operatie altijd binnen drie weken. Bestraling duurt langer.

PSA waarde is onbetrouwbare indicator van prostaatkanker

Volgens uroloog John van der Hoeven is preventief je prostaatwaarde laten testen met een bloedproef in principe niet zinvol. Je doet daarmee jezelf alleen onzekerheid en ellende aan.

Prostaatkanker is 10 – 15% erfelijk. Alleen in geval van erfelijke aanwezigheid in de eerste lijnfamilie is elke vier jaar een PSA meting zinvol. Of jaarlijks.

Uroloog John van der Hoeven kende de uitkomst van het laatste Britse bevolkingsonderzoek Laatste bevolkingsonderzoek: “Mannen die PSA laten testen leven niet langer”.

Landelijk Bevolkingsonderzoek ziet van der Hoeven niet zitten. Op mijn vraag of dan éénmalig na je 50e een PSA meting te laten zinvol is antwoordde van Hoeven “Alleen als je de overbehandeling accepteert”. Wanneer zou je naar een specialist kunnen gaan? “als je PSA waarde boven de 3 zit”

Er was een vraag over de Behandeling prostaatkanker met Lutetium-177-PSMA. Die behandeling komt uit Duitsland en is enkel in UMC Utrecht. Is voor uitbehandelde patiënten.

De urinetest SelectMDx-test kan ook deel uitmaken van het onderzoek indien de PSA waarde te hoog is. Maar ook dat is geen vervanging van de vervelende bioptie Maar ook hier is weer de Meerwaarde onvoldoende duidelijk.

Na afloop kon ik enkel voor mezelf (59jaar) de conclusie trekken dat ik het stijgen van mijn PSA waarde in de gaten wil houden.  Denk elke vier jaar. Daarna kan ik zelf beslissen wat met de uitslag te doen.

Jan Peter de Wit

Da Vinci operatie robot RdGG