Kunnen Drones ingezet worden om brandstichters auto’s te pakken?

Burgemeester Marja van Bijsterveldt zegt dat de jaarwisseling goed is verlopen. Maar staaft dat niet met trends of getallen. Slaap zacht. Hoeveel auto’s zijn er wel niet afgelopen tijd in de fik gestoken?

Volgens de website alarmeringen.nl/data/autobranden/ is in 2019 het aantal autobranden met 26% gestegen. Dat is veel meer dan de 6% van het landelijke gemiddelde.

Nu wordt een autobrand door de brandweer als een klein incident gezien. Voor de eigenaar niet. Die krijgt hoogstens de dagwaarde of helemaal niks. De brandstichters worden bijna nooit gepakt. Het zaait onrust in de straat. Wie is er straks aan de beurt?

Dit hoge aantal roept om onorthodoxe maatregelen. Zoals de inzet van drones. Die kunnen razendsnel  ter plaatse zijn. En gelijk de omgeving scannen op mensen en bewegende voertuigen. En deze filmen.

Brandweer Haaglanden heeft al een drone team. Maar die wordt niet bij autobranden ingezet. In Rotterdam is  het drone team al 50 keer uitgerukt Drone-specialisten Rotterdamse brandweer gaan ook politie ondersteunen

Ik zou willen hoe vaak het drone team afgelopen jaar in Delft actief is geweest. En of  drones ook bij autobranden ingezet gaan worden om de brandstichters te pakken? Hoeveel drones zijn er eigenlijk bij de Brandweer en Politie in Delft? Als de High-tech stad van Nederland moeten we hier de slag niet missen.

Jan Peter de Wit