Intentieovereenkomst “Verantwoord alcoholgebruik studenten” is wassen neus

Tijdens de Owee was er s-nachts weer veel overlast door dronken studenten

Er is een begin gemaakt om het alcohol gebruik onder studenten tegen te gaan. Voor één jaar is een Intentieovereenkomst opgesteld door zes studentenverenigingen, het Rode Kruis, GGD, TU Delft en de gemeente Delft.

Een mooi begin maar het is allemaal erg vaag en oncontroleerbaar.  Er wordt ingezet op voorlichting en een gedragsverandering. Die gaan de besturen van de studenten verenigingen zelf bewerkstelligen onder hun leden.

Daar heb ik weinig vertrouwen in. Dit zijn allemaal studenten van 18 jaar en ouder en die weten donders goed wat de schadelijke effecten van alcohol zijn. Als het eerste biertje  eenmaal genomen is, dan is de laatste nog niet genomen.

De studentenverenigingen zijn besloten clubs en dus vallen ze niet onder de normale horeca regels. Het zijn in feite privé huiskamers. Maar ondertussen zijn het gewoon ook para-commerciële kroegen met onbeperkte openingstijden en drankverkoop. Gevolg is dat er ’s nachts veel last is van dronken studenten.

Neem nu de grootste twee studentenverenigingen Virgiel en het Corps. Daar gaat naar horen zeggen per vereniging meer dan 10.000 liter per week doorheen. De prijzen zijn met 0,70 tot 1,00 euro absurd laag. Financieel draaien deze clubs totaal op de drankomzet. Bier, wijn en sterke drank zijn grote drankcontracten met grote kortingen vanwege de grote hoeveelheden met de grote concerns. Er staan wederzijds belangen op het spel.

Gevolg is dat de studentenverenigingen barsten van de poen. Er wordt in de Owee (Ontvangstweek 1e jaars) door de studenten verenigingen gestreden om zoveel mogelijk potentiële leden of beter gezegd zuipklanten te werven met buitenissige zuip feesten. Meer leden is meer omzet, lagere prijzen etc. Met uitwassen als het het laatste Heineken 34ste lustrum van het Corps in de Tanthof. En daar was Burgemeester Marja van Bijsterveldt lid van het comité van aanbeveling.

Stip wethouder bas Vollebregt hangt tijdens de Owee in de kroonluchter van de Delftse Studenten Bond

Ik vind dat er veel duidelijke controleerbare regels en doelen met de studentenverenigingen afgesproken moeten worden. Gedragsverandering is een Utopie. Dat is typisch links gezwets.

Ten eerste moet er openheid komen in de alcohol consumptie in hoeveelheden per studentenvereniging.

Wees daar open in. En laat de studentenverenigingen ook een openbaar jaarverslag publiceren. Dan kunnen we zien wat het effect is van het alcoholbeleid. Nu is alles geheim.

Er moeten ook veel duidelijkere regels komen over de tijden dat er alcoholische dranken geschonken mogen worden in studentenverenigingen. Dat is bij sportverenigingen ook gedaan.

De studenten blijven nu in studenten drankholen hangen omdat het veel goedkoper is. Je ziet ze niet in de Delftse uitgaansleven. Door de grote aantallen studenten wordt de tweedeling steeds erger. Er vindt geen onderling contact meer plaats.

Gevolg: de Delftenaar gaat zich steeds meer doodergeren aan studenten. Dronken of niet. Gekke is dat ik wel veel buitenlandse studenten in de kroeg tegenkom. En die gedragen zich sociaal normaal. Die zijn juist een aanwinst voor de Stad.

De weg die burgemeester Van Bijsterveldt nu inslaat is van pappen en nathouden en propagandistische mooie persberichten. We zijn in gesprek blabla en dat zou het probleem oplossen. Verbindende stad en andere mooie praatjes. Soft beleid.

Ik zie veel liever dat de volgende Intentieovereenkomst SMART moet zijn dwz Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. En een duidelijk handhavingsprotocol.

Jan Peter de Wit

Kopie intentieovereenkomst verantwoord alcoholgebruik studenten Delft juli 2018

 

.