Illegale toeristische woningverhuur Binnenstad zoals Airbnb aanpakken en reguleren

Volgens Belangenvereniging Binnenstad Noord wordt deze woning aan de Verwersdijk 184 structureel verhuurd aan toeristen.

De Belangenvereniging Binnenstad Noord had een zevental handhavingsverzoeken tegen illegale vakantieverhuur van woningen ter afschrift aan de gemeenteraad gestuurd. De BBN wil geen Amsterdamse wildgroei. Vanwege mogelijke overlast, onttrekking van woningen en het prijsopdrijvend effect.

Het is onder toeristen steeds populairder om in plaats van een duur hotel te boeken bij Airbnb , Booking.com of Expedia in Delft.

Deze toeristische verhuur is in strijd met het bestemmingsplan en de Huisvestingsverordening . Stip wethouder Vollebregt komt uiterlijk het tweede kwartaal 2020 met een beleidskader. Zolang wilde ik niet wachten en vroeg de wethouder al te handhaven op de door BBN aangedragen locaties. Daar krijg ik een totaaloverzicht van. Dat zijn forse bestuurlijke boetes.

Uit antwoorden aan GroenLinks uit 2017 over Airbnb bleek het toen te gaan over meer dan 150 aanbieders die gezamenlijk bijna 250 bedden aanbieden. De verhuurplatforms willen verder niet zeggen wat hun verhuurcijfers zijn. Op deze wijze loopt de gemeente ook veel toeristenbelasting mis.

Minister Stientje van Veldhoven is pas (lees hier) met een ontwerp Airbnb wet gekomen om uitwassen van toeristische verhuur van woningen aan te pakken. Dat kan zijn registreren, melden en zo nodig een vergunning geven. Ik vind dat Delft met haar grote woningnood deze wet moet aangrijpen voor een actief restrictief beleid voor in de binnenstad net als bij studentenwoningen.

In Amsterdam mag een Airbnb woning nu al niet langer dan 30 dagen/jaar verhuurd worden. De gemeente moet dat zelf gaan handhaven via internet advertenties. Dat is wel erg arbeidsintensief. Veel heil zien de vier grote steden niet in deze nieuwe wet. NRC: Hoe Airbnb toch weer aan het langste eind trekt

Maar het is beter dan niks doen…want we willen ook dat de binnenstad leefbaar blijft.

Jan Peter de wit