Waarschuwing voor zelftest prostaatkanker = protectionisme

De urologie studiegroep DUOS waarschuwt tegen deze thuis zelftest prostaatkanker van Mylan.


Nu zou ik als leek zeggen dat deze goedkope (ongeveer €15) Mylan thuistest (enkel op internet bestellen) kan bijdragen om agressieve prostaatkanker vroegtijdig te ontdekken. Maar nee, de urologen vinden het gevaarlijk?!

Thuis kan je op je computer ook de test  Thuisarts.nl Nieuwe keuzehulp over wel of niet PSA-testen op prostaatkanker doen. Of in de Prostaatwijzer die kans bereken op prostaatkanker.

Samen met de thuistest van Mylan heb je dan een aanwijzing of je wel of niet naar de huisarts zal gaan.

Als tegenargument gebruiken de DUOS urologen dat de huisartsen enkel de gevalideerde laboratoriumtesten moeten gebruiken. Daarvoor moet je eerst naar de huisarts om bloed of ziekenhuis voor een bloedmonster. Dan is de PSA waarde tot één decimaal achter de komma nauwkeurig. Dat is een overdreven nauwkeurigheid. Ook wil de huisarts bij plasklachten gelijk een rectaal toucher van de prostaat doen. Dat bij elkaar ervaren veel mannen als een hoge drempel.

Maar ook het advies aan huisartsen om na een PSA waarde van 3,0 ng/ml door te verwijzen naar de uroloog is een omstreden getal.

Ons eigen Reinier de Graafgasthuis zegt dat de normale PSA waarden afhankelijk zijn van de leeftijd. Er is helemaal geen vaste waarde.

De Mylan test werkt of hij werkt niet. Zoek dat maar eens uit stichting DUOS urologen. En kom niet met dit soort protectionistische waarschuwingen.

Jan Peter de Wit