Proefballon Brandligt: Binnenstad bewoners moeten hun vuilniszakken zelf naar karretjes sjouwen

Circulair Delft, van afval naar grondstof! Gisteravond kwam Avalex wethouder Stephan Brandligt aan het eind van de debatavond binnenlopen met een rare uitsmijter. Te laat voor debat want de drankjes stonden te wachten.

 

Onderwerp: Politiek café afval 18 november 2018
Datum: Wed, 19 Dec 2018 09:59:13 +0100 (CET)
Van: Bestuur Belangenvereniging Binnenstad Noord <bestuur@binnenstadnoord.nl>
Aan: dhr Stephan Brandligt <sbrandligt@delft.nl>
CC: dhr Frank van Vliet <f.vanvliet@groenlinksdelft.nl>, dhr Bart Smals <bart.smals@vvddelft.nl>, mw Joëlle Gooijer-Medema <jkgooijer@delft.christenunie.nl>, dhr Jan Peter de Wit <jpdewit@ziggo.nl>

Beste Stephan,

Ik vond het politiek café gisteravond een nuttige bijeenkomst.

In jouw afsluitende woorden noemde jij als succesvolle ontwikkelingen het in de binnenstad op een aantal locaties niet meer aan huis ophalen van het huisvuil, maar dit door de bewoners op een centrale plek laten zetten, en het plaatsen van karretjes waar de bewoners hun afval in kunnen deponeren. De bewoners vinden dit geen succesvolle ontwikkelingen. Een korte toelichting.

Huisvuil niet meer aan huis ophalen. De bewoners vinden het bezwaarlijk hun vuilnis naar het einde van de gracht te moeten sjouwen, zeker de ouderen. De berg vuilnis op de bruggen aan het aan het einde van de grachten ligt in de weg, los vuilnis, al dan niet afkomstig uit kapotgereden zakken, waait weg en de berg afval is geen gezicht.

Karretjes. De karretjes/aanhangers zijn gedacht om tijdens werkdagen overdag op vrije parkeerplaatsen te worden gezet. Los van de technische vraag of het wel mogelijk een karretje te maken waar bewoners op een veilige en nette manier hun vuilnis in kunnen deponeren, moeten de bewoners ook ’s avonds en in het weekend hun afval kwijt kunnen. Deze oplossing voorziet daar niet in.

De twee ontwikkelingen zijn blijkbaar aantrekkelijk vanuit het perspectief van de gemeente en Avalex. Zij zijn het echter niet vanuit het perspectief van de bewoners. De bewoners van de binnenstad willen ondergrondse containers waar zij 24/7 hun afval gescheiden in kwijt in kunnen.

Het bovenstaande is al een aantal keren gemeld via de ambtelijke lijn.

Met vriendelijke groeten,Hans van Bodegom secretaris