Vragen over opgelegde boetes Airbnb vakantieverhuur in 2019

Gemeenteraad april is gelukkig afgelast. Dan maar wat thuiswerken. Dit stond nog op to-do lijst. Opheldering over dwangsom van 10.000 euro wegens illegale verhuur woning door Airbnb die in de Delft op Zondag van 23 februari stond.

Ferdinand Uittenbogaard zegt in het artikel dat hem een last onder dwangsom van €10.000 is opgelegd als hij zijn toeristenverhuur bleef doen.

Vorig jaar december hebben we een debat gehad over het toekomstige beleid vakantieverhuur. Dat ging vooral over verzoeken van de bewonersvereniging Binnenstad Noord over handhaving van illegale toeristische verhuur van een aantal woningen in de binnenstad.

Wethouder Bas Vollebreght heeft toen niet gezegd dat er hierop al gehandhaafd werd. Aangezien er in 2017 uit onderzoek Van Spronsen & Partners blijkt Airbnb in Delft al 168 kamers en 241 bedden in de aanbieding had. Dat is nog los van Booking.com en Expedia.

Vraag 1 Hoeveel lasten onder dwangsom zijn in 2019 opgelegd wegens illegale vakantieverhuur? En wat was het totaal opgelegde bedrag?

Volgens de Huisvestingsverordening Delft 2019 kunnen ook bestuurlijke boetes worden opgelegd wegens overtreding van de Huisvestingswet 2014.

Vraag 2 Hoeveel bestuurlijke boetes zijn in 2019 opgelegd wegens het overtreden van de Huisvestingswet respectievelijk artikel 8 en artikel 21? En wat zijn de totaal bedragen hiervan?

Vraag 3 Na een 1e boete worden de bedragen bij recidive flink verhoogd. Hoe vaak werd er in 2019 een recidive boete opgelegd?

Met vriendelijke groet

Jan Peter de Wit