mei 14

Ondertunnel de A13 voor de gezondheid van onze toekomstige Delftenaren

Afgelopen dinsdag bespraken we het Ontwerpplan Geluid 2019-2022 met GroenLinks wethouder Stephan Brandligt.
De geluidsoverlast van de Spoortunnel is verleden tijd. Tijd om nu een nieuwe droom te formuleren. Laten we de A13 aan pakken. De grootste stille moordenaar van Delft.

Dit is het drukste stukje snelweg van Nederland. Gemiddeld 157.000 auto’s per dag.
Niet alleen geluidsoverlast is daar een groot probleem , maar ook de luchtvervuiling met giftige uitlaatgassen en fijnstof.

Tijd om dit aan te pakken door onder- of overtunneling van dit tracé langs Delft. Net als in Maastricht of Leidschendam kan je daar dan vele extra woningen bouwen. Ook stoppen we letterlijk deze ziektemaker onder de grond.

Wie langs de A13 woont, krijgt een equivalent van 17 opgerookte sigaretten binnen. Het kost je 1,5 jaar van je leven en de laatste 10 jaar ben je minder gezond. Die luchtvervuiling trekt over de stad. En sinds 2015 is daar ook nog de A4 rond Delft gekomen. Geen ontkomen aan.

Laten we deze wens van ondertunneling van de A13 en Kruithuisweg eerst maar eens in de stukken op nemen. GroenLinks wethouder Brandligt blokkeerde dit direct. En vervolgde “we gaan hier niet over” dat is een Rijksweg.

Ook zei Brandligt dat hij niet dacht dat de gemeenteraad hem budget beschikbaar zou stellen om dat te financieren? Als we zo doemdenken dan was er nooit een Spoortunnel gekomen was mijn antwoord.

Erg tekenend voor de angstcultuur in GroenLinks hier is, dat hun raadsleden zoals gewoonlijk zwegen. De SP was wel gelijk enthousiast.

“Wie niet in dromen gelooft,  is geen realist. Want alles begint met een droom” (citaat Ronald Waterman)

Laten we a.s. zaterdag 18 mei vooral  grote dromen in het Toekomstpersperctief 2040 van Delft opnemen.

Het drukke snelwegverkeer rond en in onze stad elimineren. Geen flut maatregelen zoals stil asfalt of geluidsschermen of snelheidsverlagingen.

Jan Peter de Wit

Het stedelijk wegverkeer levert de grootste bijdrage aan het aantal geluidsgehinderden in de gemeente Delft.