Onbeschoft voorstel dat insprekers voortaan genegeerd worden door raadsleden

Ir. Peter Jonquière, commissie behoud stadsschoon van de historische vereniging Delfia Batavorum met hart voor Delft

In de commissie Algemeen stelt Presidium voorzitter Matthias Floor (STIP) voor dat raadsleden niet meer mogen reageren op insprekers.

De raadsleden mogen geen verhelderende vragen aan insprekers meer stellen omdat dit teveel tijd kost. Gewoon zwijgend luisteren en door met de vergadering.

Een kul reden omdat dit nauwelijks meer tijd kost. De vergaderingen lopen uit door de onbeperkte spreektijd van de burgemeester en wethouders die volledig schijt hebben aan de toegewezen maximale spreektijd.

Het is hoogst onbeschoft dat raadsleden voortaan de inbreng van insprekers maar moeten negeren. Het is de arrogantie ten top dat het presidium dit voorstelt. Burgertjes het gevoel geven voor Jan Lul in te spreken. De raadsleden hebben zogenaamd “veel belangrijkere zaken” te bespreken.

“Bent u klaar”, volgende… geliefde bezigheid van commissie voorzitters is nerveuze en gewone insprekers afzeiken. En kleineren. Midden in hun inbreng ze lastig vallen met  “U heeft nog 1 minuut” De meeste insprekers gaan daarna stotterend verder of stoppen helemaal. Geheel uit het veld geslagen…

Dat een Stip presidium voorzitter Floor dit voorstelt, begrijp ik volledig. Domme burgertjes afzeiken door intelligente TU studentjes. Maar dat Presidium lid en burgemeester Marja van Bijsterveld hier achter staat is een klap  in mijn gezicht.  Dit is de democratie inperken en een schijnvertoning van de inspraak van burgers maken. Verbonden stad zonder tegengas.

Ik ben altijd erg blij als burgers de moeite nemen om naar het stadhuis te komen. Dat vergt moed. Dat moeten we juist koesteren. Ik heb groot respect voor deze burgers. Ongeacht hun inbreng. Ik wil gewoon vragen aan de inspreker kunnen stellen. Dat verhelderd voor mij vaak de inbreng. En kan ik al laten doorschemeren of ik het wel of niet mee eens ben.

Jan Peter de Wit

3695568 Belangenvereniging TU Noord- voorstel inzake schrappen vragenronde insprekers.pdf (93,57kB)