Sluit sluiproute Sebastiaansbrug dwars door straatjes binnenstad af

Gasthuislaan drukke sluiproute geworden sinds afsluiting Sebastiaansbrug

De Sebastiaansbrug is pas één maand dicht maar de delftse automobilisten hebben de veel kortere sluiproute al via de binnenstad al ontdekt. Hoe kom je het snelste van Oost naar West Delft?

Van de Koepoortbrug en Sebastiaansbrug via nauwe straatjes in de binnenstad dus crossen zonder stoplichten ook nog. Kruisstraat, Gasthuislaan, Oosteinde of Oranje Plantage en Nieuwe Langendijk.

Bewoners zijn erg boos op de gemeente dat ze deze route gewoon open laten. Ze worden met herrie uitlaatgassen en gevaarlijke hardrijders geconfronteerd sinds de afsluiting. De eerste week was het nog verboden en stuurden verkeersregelaars de auto’s terug.  Maar die zijn weg en sindsdien neemt het verkeer drastisch toe. Volgens de gemeente neemt de rijsnelheid niet toe.


De verkeersdruk is vooral overdag. Door de getallen per etmaal te presenteren is al manipulatie van de gemeente. In werkelijkheid is het overdag meer dan drie keer zo druk.

Het rekenmodel van de gemeente gaf aan dat als ze niets hadden gedaan er minimaal 4000 auto’s per etmaal over de Gasthuislaan waren gekomen. Nu was het wel 3 keer zoveel als voor de sluiting maar het gaf aan dat de maatregelen dus succesvol waren geweest. Verder gaf de gemeente aan dat de Gasthuislaan sowieso totaal geschikt is voor 4000 voertuigbewegingen per etmaal. Dat zijn 166 per uur. En dat is enkel één richting op. Dit is autoluw gebied. Er staan eeuwenoude huizen langs deze smalle straten. Er is al een meisje aangereden. De maatregelen met een snelheidsdisplay zal de automobilist een rotzorg zijn.

Met partijen als GroenLinks en Stip, die de mond vol hebben van de autoloze binnenstad, kan deze autoterreur niet zo doorgaan. De bouw van de Sebastiaansbrug duurt minimaal 14 maanden. Dit verkeersriool van asocialen dwars door de binnenstad moet afgesloten worden. Alleen voor bestemmingsverkeer en zeer regelmatig controles door de Politie.

Jan Peter de Wit

Burger Sonja Sint schreef deze brief aan de gemeenteraad.