Mijn tweede bevolkingsonderzoek darmkanker binnen

Dit is de tweede keer dat ik een doe-het-zelf darmkanker poep-onderzoek thuis gestuurd krijg.

De vorige was in 2017. Toen was de uitslag gunstig. Blijkbaar krijg ik dit elke twee jaar. Tot mijn 75-ste.

Ik ben blij dat ik hier aan kan meedoen. Bij zo’n 5100 mensen wordt jaarlijks darmkanker vastgesteld.

Bij de eerste keer meedoen aan het onderzoek wordt van 65% van de mensen die daadwerkelijk darmkanker hebben, het ook geconstateerd. De tweede keer is de kans dat darmkanker dan wordt geconstateerd, is dan al gestegen naar tachtig tot negentig procent.

Ik ben uit 1960. Onderstaand uitnodigingsschema staat hier. Mooi dat dit gratis onderzoek er is. Door er vroeg bij te zijn, neemt je overlevingskans fors toe. Darmkanker is bij mannen de derde meest voorkomende kanker soort. Nummer twee, je huid, kan je zelf in de gaten houden.

Prostaatkanker komt uiteraard het meest voor bij mannen. Daar is nog geen bevolkingsonderzoek voor. Daar kom ik later nog op terug.

Jan Peter de Wit