jan 27

Mijn stookkosten met Ista warmtemeters van Woonbron Delft

Ista Doprimo radiografische warmtemeter op alle radiatoren.

Mijn huis Diamantpad 25 is aangesloten op de collectieve blokverwarming van Woonbron. Ik ga jaarlijks eens bijhouden wat de gevolgen van de landelijke Klimaatgekte zijn op mijn kosten.

Ik heb een maisonnette (119m2, 1978) met een voorlopig toegekend energie C label (energie index 1,55). (check je adres label hier)

Het blok wordt verwarmd met twee collectieve gas cv ketels van Rendamax R300.

De verrekening van de stookkosten wordt door Ista gedaan.

Sinds een aantal jaar met radiografische Doprimo opnemers op elke radiator. Deze geven een jaar lang naar een centrale ontvanger de standen door.

De warmtemeters meten pas een temperatuurverschil (Temp>35 graden) tussen radiator en de omgeving. En de tijdsduur dat er een verschil optreedt. In mijn tochtige huis zet ik daarom nachts overal de verwarming uit. Ondanks dat ik thermostaatkranen op elke radiator heb. Als je alle verwarmingen in de winter dag en nacht aan laat staan, dan ben je zo €1200 – €1400 per jaar extra kwijt. Dus dan wordt je vanzelf zuinig.

De Doprimo’s zijn geen exacte calorie warmtemeters. Die meten hoeveel doorgestroomd warm water en tempverschil. Een echte calorimeter is duur(600€). En meestal zijn er meer nodig daar aan beide zijden van het huis toe- en afvoerleidingen lopen. Woonbron flats zelfs drie.

Ista gebruikt een verrekeningsmodel van de verkregen waarden van de warmtemeters naar type, grootte en plaats in het blok van de woning. Ista heeft daar veel kennis over. Doet dit voor 12 miljoen woningen in 24 landen.

Mijn afrekening  1-7-2017/30-6 2018.

m3 gas kost dan €37665 / 57938 m3 = €0,65 m3

Variabele energiekosten zijn  €258.   Dus met tweepersoonshuishouden is  voor verwarming €258/€0,65 = 396 m3 gas verbruikt vorig jaar. Het gas is 40% van de totale kosten.

Dat is verdomd weinig voor een tussenwoning (gemiddeld 1350m3 gas/jaar) Los hiervan heb ik nog een gasgeiser voor warm water en gasfornuis. Deze berekening volgt nog.Geef een reactie

Your email address will not be published.