Laatste bevolkingsonderzoek: “Mannen die PSA laten testen leven niet langer”

Prostaatkanker is de meest voorkomende kankersoort bij mannen. In 2018 waren het 12646 nieuwe gevallen gediagnosticeerd. Dit aantal stijgt gestaag.

Elke man ontwikkeld uiteindelijk prostaatkanker. Maar het kan zich eerder in een agressieve vorm openbaren en dan sterf je uiteindelijk aan uitzaaiingen. meestal in de botten, longen en lever.
Dit zijn de aanbevolen waarden per leeftijdscategorie. dat wil niet zeggen dat bij normale PSA waarden de kans nul is dat er prostaatkanker is. Er kunnen bijvoorbeeld ontstekingen zijn.

De hoeveelheid PSA Prostaat Specifiek Antigen in je bloed zegt wat over de kans dat je prostaatkanker hebt.

In mijn directe omgeving kregen in 2017 mijn vader(1930)  maar ook Martin Stoelinga (1943) prostaatkanker. Door hun aandringen heb ik me in 2017 op de PSA waarde laten testen. Bloed afnemen bij de dokter en naar Reinier de graaf ziekenhuis.  Op het digitale portaal Mijn Reinier de Graaf staat mijn medisch dossier. Prima en veilig achter DigiD.

Toen was ik 57 (nu 59) en was de waarde onder de 4 volgens mijn arts goed. Geen verdere actie. Maar  wanneer moet ik dan weer zo’n test laten doen? Daar deed de arts geen uitspraak over.

De Prostaatwijzer is een hulpmiddel om je kans te bereken op prostaatkanker.

Uitslag bij waarde van 1,6
De kans op het vinden van prostaatkanker bij verder onderzoek is 9%.   Dit risico is de kans (in procenten) dat er prostaatkanker bij u wordt gevonden indien er een punctie wordt gedaan.

Samen met uw huisarts kunt u bepalen of verder onderzoek gewenst is.

Het kostte me maar €18 bij DSW AV TOP verzekering. Geen reden dus om het niet te laten doen. Al ben ik geen liefhebber van bloed afstaan. En je maakt het voor jezelf onbewust tot een spannende zaak.

Het meest recente grote bevolkingsonderzoek JAMA onder 400.000 Britten wees echter uit dat regelmatige PSA testen geen enkele zin hebben. 18 april 2018 DUOS Mannen die PSA laten testen, leven niet langer.

Dat was wel een klap in mijn gezicht. Daar ik eerder een voorstander was van een regelmatig bevolkingsonderzoek. Net als bij darm en borstkanker regelmatig laten screenen op kanker.

De PSA meting is gewoon niet goed genoeg om agressieve prostaatkanker te voorspellen. Maar toen verscheen er 10 augustus weer het DUOS bericht Testen op Prostaatkanker? 

Wanneer wel regelmatige controle prostaatkanker?

Er bestaan echter uitzonderingen die een jaarlijkse controle wel noodzakelijk maken. Ten eerste bij mannen bij wie in de familie prostaatkanker voorkomt (14% van alle mannen) en daarom een veel grotere kans hebben op het ontwikkelen van prostaatkanker.

Bovendien is gebleken dat een eenmalige PSA bepaling tussen de 45 en 50 jaar indicatief kan zijn voor de noodzaak tot verdere regelmatige (jaarlijkse) controle.

Als de waarde van het PSA bij een dergelijke uitgangsbepaling minder is dan 1.5 ng/ml, is de kans op de ontwikkeling van prostaatkanker de eerstkomende 10 à 15 jaar minder dan 0,5%. Dan is volgens de richtlijnen van European Association of Urology geen verdere screening nodig.

Dus nu blijkt een éénmalige screening van PSA wel nuttig te zijn. Dit zou dan in een landelijk bevolkingsonderzoek kunnen plaatsvinden. Kost ook niet zo  veel. Effect is wel vroeg opsporen of voorspellen van prostaatkanker.

Nu vraag ik mezelf af met mijn waarde van 1,6 ng/ml / 57 jaar wanneer ik mezelf weer zal laten testen. Jaarlijks lijkt me onnodig. Over tien jaar zou ik 67 zijn en is wel erg ver weg. Ik denk erover het elke vijf jaar te laten doen. Dus weer in 2022.

Jan Peter de Wit

Dossier prostaatkanker:

25 febr 2018  GGD ten onrechte tegen bevolkingsonderzoek prostaatkanker

28 jan 2018 Deze week GGD antwoord op onze motie Prostaatkanker

6 nov. 2017 Prostaatkanker bevolkingsonderzoek scheelt honderden doden per jaar