‘Hart voor Delft was Martin’s laatste wens’

Gaat u op 16 maart stemmen? Kleur dan een vakje rood van lijst 10. Hart voor Delft. Wij zijn de volkspartij die waakt
over de politieke erfenis van Martin Stoelinga. Trap niet in de verhaaltjes van de gewiekste Jolanda Gaal. Zij doet alsof zij namens Martin praat. Maar in werkelijkheid heeft ze hem verraden. Zij, haar dochter Liedewei Timmermans en vriendin Carla van Trigt. Ze hebben, toen Martin ziek was, zijn partij van hem gestolen. Om er zelf beter van te worden. We leggen u graag nog één keer uit hoe dat is gegaan.

Hart voor Delft is een fusiepartij. In 2021 zijn Stadsbelangen Delft en de Groep Stoelinga samen gegaan. Jolanda Gaal en haar groepje speelden daar toen al geen rol meer in.

“Mijn vader wilde al heel lang een brede stadspartij”, zegt Erwin Stoelinga. “Toen hij nog de voorman was van Onafhankelijk Delft, is hij besprekingen begonnen met Stadsbelangen.
Ze wilden samen optrekken richting de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 en de fusie uiterst zorgvuldig voorbereiden. Dat leek te lukken. Tot en met de derde en laatste vergadering op 21 januari 2020. Daar konden
alle raadsleden, commissieleden en de besturen van beide partijen vragen stellen en twijfels naar voren brengen. Jolanda Gaal wilde die dag weten of zij op een verkiesbare plaats zou komen, dus zekerheid kon krijgen dat zij
deel uit zou maken van de nieuwe raad in 2022.


Aad Meuleman antwoordde dat hij dit niet kon toezeggen. De nieuwe lijst zou op basis van competenties en daarbij behorende gesprekken samengesteld worden.” Er kwamen in die vergadering verder geen onoverkomelijke obstakels naar boven, alle aanwezigen waren het met elkaar eens. De vergadering werd afgesloten met een ‘we gaan ervoor, we gaan het doen’, en het glas werd geheven. Martin was zeer gelukkig. De laatste stap in het proces, de ledenvergadering van Stadsbelangen, kon ingepland worden.
Een vereniging met leden heeft namelijk altijd officiële toestemming nodig voor zo’n ingrijpende verandering. De leden van Stadsbelangen gingen akkoord en Martin en Jolanda vielen elkaar na afloop huilend in de armen. De fusie
was een feit!


De volgende morgen: VERRAAD!


Nog steeds vol van geluk werd Martin de volgende morgen wakker, zegt Erwin, nam een kopje koffie en opende zijn laptop aan de keukentafel. “Tot zijn verbazing had hij een e-mail van Liedewei Timmermans in zijn mailbox met de mededeling dat zij van de fusie afzag en zich terugtrok uit het fusieproces. Een paar uur later ontving hij een e-mail van Carla van Trigt, ook zij, als penningmeester van het bestuur van Martin’s boek Blijf vechten voor Delft is voor 10 euro te koop bij Read Shop Kempers in de Hoven. Mis het niet!

Onafhankelijk Delft, trok zich terug en zag van de fusie af. Vol ongeloof probeerde Martin Jolanda Gaal te bellen maar zij nam de telefoon niet op.
Het lukte Martin niet duidelijkheid te krijgen wat er aan de hand was. Die duidelijkheid kwam vanzelf zijn mailbox binnen rollen. ’s Avonds ontving Martin een e-mail van Jolanda Gaal, dat ook zij van de fusie afzag. De reden: Jolanda
had geen zekerheid over de plek op de nieuwe kieslijst voor de verkiezingen in 2022. Ze was bang dat zij niet zou terugkomen in de nieuwe raad en dus de maandelijkse vergoeding mis kon lopen. Drie keer had ze haar hand opgestoken en ja gezegd tegen de fusie.

Maar ze was bang voor haar positie en stak, als een soort Brutus bij Caesar, mijn vader alsnog een dolk in de rug. Daar heeft hij ontzettend veel verdriet van gehad.” Het was een vreemde stap van Jolanda Gaal. Want uit Onafhankelijk Delft stappen kon haar ook geen garantie geven voor de nieuwe verkiezingen, maar het maakte Martin niet uit.

Hij ging door en als het moest dan maar zonder Jolanda Gaal en Liedewei Timmermans. Als eerste wilde hij het bestuur van Onafhankelijk Delft aanpassen, aangezien Jolanda Gaal voorzitter van het bestuur was. Toen hij dat deed
ontdekte hij waarom de dames afzagen van de fusie. De partij Onafhankelijk Delft, opricht door Martin Stoelinga, groot geworden door Martin Stoelinga stond niet meer op zijn naam. De partij stond op naam van Jolanda Gaal. Martin was uitgeschreven uit zijn eigen partij. Hij had niets meer te vertellen en erger nog, hij was degene
die Onafhankelijk Delft zou moeten verlaten. De overschrijving, zo ontdekte hij later, had plaats gevonden tijdens zijn eerste chemokuur.

Toen Martin doodziek van de chemo op bed lag en Jolanda Gaal lief en aardig een bloemetje kwam brengen. Betty Stoelinga, de weduwe van Martin, kan er nog boos om worden.
“Jolanda bood aan om de mailbox van Martin op te schonen en mailtjes te beantwoorden. Ik vond dat prima, ik zag er geen kwaad in. Maar achteraf blijkt dat ze Martin die dag via zijn DigiD verwijderde uit het bestuur van Onafhankelijk
Delft en Carla van Trigt inschreef. Jolanda deed al jaren administratie en belangrijke zaken voor

Martin via zijn computer. De wachtwoorden lagen netjes op een papiertje naast de computer, het was een koud kunstje de partij over te nemen. Iedereen die Martin een beetje kende weet dat hij nooit zijn partij zou weggegeven aan Jolanda Gaal, waarom zou hij? Onafhankelijk Delft is Martin Stoelinga en Martin Stoelinga is Onafhankelijk Delft. Het was zo laag, ik kan niet begrijpen hoe je zo gemeen kan zijn.”


Van binnen huilde Martin Er was niets meer aan te doen. De brief van de Kamer van Koophandel over de uitschrijving
lag keurig ongeopend op een stapeltje naast de computer en is maanden later pas geopend. 6 weken na dato had Martin nog bezwaar aan kunnen tekenen.

De Kamer van Koophandel was onvermurwbaar. Martin was te laat. Erwin: “Hij is er nooit meer overheen gekomen. Naar buiten toe lachte mijn vader, maar van binnen huilde hij. De hebzucht en het verraad door Jolanda Gaal hebben hem gebroken. Jarenlang heeft ze meegelift op de bekendheid van Martin. Ze zit in de gemeenteraad dankzij Martin. Ze roept dat ze spreekt in de geest van Martin. Maar in werkelijkheid heeft ze Martin in zijn zwakste moment verraden. Voor geld. Als een Judas. Het is te triest voor woorden…

Advertendie in Delft op Zondag 13 maart geplaatst op persoonlijke titel door Betty en Erwin Stoelinga. Martin Stoelinga is op 25 maart 2021 overleden aan prostaatkanker.