Fait accompli bij verkoop ‘Alzheimer’ zorgwoningen Chilipad 1

Links onder Het Abtswoudehuis met 20 zorgstudio’s en er omheen twee bouwblokken met 25 zorgwoningen die nu in de verkoop staan.

Een voldongen feit noemde PvdA wethouder Karin Schrederhof met ongenoegen het feit dat de 25 aanleunwoningen bij Het Abtswoudehuis aan het Chilipad in de verkoop staan.

De bedoeling was dat deze aanleunwoningen in de verhuurd zouden worden voor mensen met geheugenproblemen.

Maar de ontwikkelende partij was veranderd en daarmee ook de uiteindelijke uitvoering.

In het antwoord van het college staat dat het aangeboden wordt als aanleunwoning van 55+ met desgewenst een beroep op zorg.  Op Funda worden ze als 55+ appartementen aangeboden. De bedoeling was aanleunwoningen met een aantoonbare behoefte van ‘alzheimer’ zorg.

Chilipad 1 Delft Tanthof West bouwplan op terrein van boerderij Henk den Boer

Nu kan iedereen boven de 55 jaar zo’n appartement kopen. De eis van ‘desgewenste zorg’ vind ik te vrijblijvend en dat was niet de bedoeling.

Schrederhof antwoordde dat het inderdaad de bedoeling was dat er onzelfstandige aanleunwoningen gebouwd zouden worden.

Nu wordt bij de verkoop van de 25 appartementen een kettingbeding voor de zorg in het contract vastgelegd. Dat kettingbeding gaat over op een volgende koper.

Wethouder Schrederhof was hier ook niet erg blij mee en wou dit proces evalueren voor toekomstige ontwikkelingen. Mensen met geheugenproblemen zijn vrij in het kiezen van hun zorgaanbieder. Je kan niet verplichten om dat bij een vaste instelling te doen.

Op zich is de Chilipad ontwikkeling prima als het ook ten goede komt voor de voorspelbare sterk toenemende vraag naar Alzheimer patiënten . Dat lijkt nu door het kettingbeding via een omweg geregeld te zijn.

Jan Peter de Wit

.