GroenLinks wethouder Brandligt trekt afwijzende brief aan Horeca Delft terug

GroenLinks wethouder financiën en economie Stephan Brandligt

Brandligt zegt dat de steun van het Rijk onontbeerlijk is. Brandligt zegt dat op 6 april ontslagen personeel zich kan aanmelden bij het UWV. Ook voor werktijdverkorting. Datzelfde geldt voor betaling van huren en hypotheken door deze getroffen mensen.

Huurders van de gemeente krijgen uitstel van betaling. Ja, die wel. Daar hebben Horeca en ZZP’ers niks aan.

Kwijtschelding gemeente belastingen voor horeca 2020?

Brandligt: uitstel van betaling van lokale belastingen tot 30 juni. Dat geeft even tijd welke definitieve maatregelen er komen. Uitstel is alleen maar meer rood komen te staan.

Veel vertrouwen wekt dat niet daar anderhalve week geleden (in onderstaande brief) aan Horeca Delft al heeft laten weten dat ze daarop niet hoeven te rekenen.

Wat hebben Horeca ondernemers nu aan uitstel? Niks. Bijna alle lokale aanslagen 2019 zijn al geïnd. Het gaat om nu een hart onder de riem steken van de Horeca ondernemers. Zij kregen kregen te horen dat hun zaak binnen één uur dicht moest.

Deze corona crisis is voorlopig nog lang niet voorbij. Het inkomen van horeca ondernemers zelf is ook volledig weggevallen. Op dit moment zijn er al meer dan 1000 aanvragen bij het BBZ (Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen). Er wordt hard gewerkt om voorschotten uit te betalen. Maximaal 120 per dag.

Wethouder Brandligt zegt op een reactie van VVD Van Rijn dat onderstaande Horeca noodbrief al 1,5 week oud is. “Alles ontwikkeld zich heel snel” “en ook ons denken wat er uiteindelijk moet gebeuren” “dat zal verder besproken moeten worden in relatie met wat het Rijk doet”

Wethouder Brandligt wil blijkbaar zo veel mogelijk het financiële nadeel door het Rijk laten betalen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Het Rijk zal ook de gemeente laten opdraaien voor een deel van de kosten.

Kortom Stephan Brandligt haalt bakzeil met zijn brief aan Horeca Delft die veel te snel verstuurd is. Beetje dom. Tijdens het blussen van de brand moet je niet de schade al opnemen. Dat is wel gebeurd. De belangrijkste kosten voor horeca zijn huur en personeel. Niet de lokale belastingen. Dat klopt.

Wethouder Brandligt vergeet dat wij wel direct over de lokale belastingen gaan. En Brandligt moet helemaal niet zeuren over geld. Want binnenkort krijgt Delft 100 miljoen euro uit de verkoop van Eneco overgeschreven.

Jan Peter de Wit

2013220-College-van-B-en-W-afschrift-reactie-op-brief-KHN-afd.-Delft-inzake-gevolgen-coronacrisis

Ik had PvdA wethouder Karin Schrederhof hoger ingeschat. Wie ondertekend nu brieven van wethouder Brandligt?