Laatste AirBnB onderzoek uit 2017 door Van Spronsen & Partners

Bovenstaand uit Hotelvisie gemeente Delft mei 2017

Wethouder Bas Vollebregt werkt momenteel aan een vervolgonderzoek. Dit zal naar verwachting in Q2 worden aangeboden aan de raad.

Airbnb is een online marktplaats voor de verhuur en boeking van privé-accommodaties. De naam komt van AirBed & Breakfast, luchtbed en ontbijt, maar tegenwoordig kan de gast vaak wel op een echt bed slapen.

In veel grote steden zorgt Airbnb voor veel onrust door het overtoerisme. Er zijn verschillende bezwaren. Zo is er veel ongemak voor omwonenden wanneer een locatie regelmatig verhuurd wordt en is er geen goed toezicht mogelijk door gemeente en/of hulpdiensten. Ook loopt de gemeente Toeristenbelasting mis daar er geen registratieplicht is.

Daarnaast zouden investeerders massaal huizen opkopen voor verhuur via Airbnb, wat een prijsopdrijvend effect zou hebben en zou leiden tot verdringing op de woningmarkt. Bovendien ondermijnt de website de positie van bestaande hotels. Verschillende stadsbesturen voerden maatregelen door om het gebruik van de website aan banden te leggen.

Jan Peter de Wit