apr 03

Delft ook kaalgeplukt door door No-cure-no-pay WOZ bezwaarschriften bureaus

Op 8 maart stelde ik vragen over Hoeveel kosten die No-cure-no-pay WOZ bezwaar bedrijven aan de gemeente Delft? Nu heb ik in onderstaande pdf antwoorden gekregen.

Al 42% van het totaal aantal bezwaarschriften wordt door no-cure-no-pay bureaus ingediend. Voor Delft met totaal 784 bezwaarschrift in 2019 zijn dat er 362. Dit aantal zal in 2020 weer sterk toenemen door de agressieve reclame campagnes.

De burgers kost het niets. Kunnen er alleen voordeel aan hebben als de WOZ-waarde aanslag met een paar tientjes per jaar omlaag gaat. Maar de bureaus kunnen hun kosten direct bij de gemeente declareren. Dat is in 2019 dus 226 keer gedaan voor gemiddeld €458. In totaal streken de witte toga’s dus €103.508 op met repetitief bezwaar werk.

Vervelende voor de gemeente is dat burgers vaak een machtiging afgeven voor onbepaalde duur. Dus zo zijn de bureaus jaarlijks van werk verzekerd.

DE RBG groep wil niet zeggen hoeveel werk en dus geld het hun in bedrijfsvoering kost. Het zijn reguliere kosten die binnen het beschikbare budget vallen. Maar uiteindelijk wordt de rekening door alle belasting betalers betaald.

Het wordt tijd dat de overheid snel hard gaat snijden in de vergoeding voor no-cure-no-pay bezwaarbureaus. Dit zijn burgers met vastgoed. En die kunnen gratis gebruik maken van rechtshulp en laten de gemeente er voor opdraaien. Dit lijkt slim, maar is in feite asociaal. Deze kosten worden verwerkt in het totaal.

Laat ze zelf maar de rekening aan die bureaus betalen. Dan is het snel afgelopen. Het recht op bezwaar blijft natuurlijk wel overeind.

Jan Peter de Wit

PDF Embedder requires a url attribute 2014254-College-van-B-en-W-beantwoording-schriftelijke-vragen-van-de-fractie-OD-inzake-vergoedingen-voor-WOZ-bezwaren